Close

Sport

Sportujeme rádi. Mezi naše oblíbené zábavy patří:

Coursing

Coursing je sport jako stvořený pro dlouhosrsté vipety. Jedná se o simulaci lovu zajíce v přírodě. Pro podezřívavé jedince je zde třeba zdůraznit, že v České republice pro tento sport nepoužíváme živé zajíce, nýbrž „střapec“ z igelitu, popřípadě s kůžičkou který je táhnut po louce.

Coursing zdůrazňuje hlavně inteligenci psů, protože návnada mění směr a výhodou je, když si “nadběhnou.”

Dog trekking

jak je asi patrné, dogtrekking není klasickým chrtím sportem, nicméně dlouhosrstý vipet jej bude velmi rád provozovat, pokud Vás na cestě nezastihne „nechrtí“ počasí.

Oproti svým krátkosrstým kolegům snese větší chlad, nicméně jako ostatní chrti nemá podsadu srsti a při dlouhodobějším dešti je okamžitě mokrý „na kost“. Takovýto handicap však lze lehce odstranit pláštěnkou. Brzy pak zjistíte, že hlavní omezení není na pejskově straně, nýbrž v kondičce páníčka – po padesáti kilometrech na MIDu či sto kilometrech na LONGu to nejspíš pocítíte na vlastní nohy.

Psí dostihy

Dráhové dostihy probíhají na okruzích, kde psi honí návnadu – většinou králičí kůži, nebo umělou náhradu v podobě “střepce”. Psi vybíhají z boxů většinou ve více jedincích.

Na rozdíl od coursingu není při dráhových dostizích pro psy tolik nezbytná inteligence a schopnost rychle měnit směr ale jde skoro čistě jen o rychlost. Ač v České republice zatím mnoho dlouhosrstých vipetů na dráze neběhá, jedná se bezpochyby o sport pro toto plemeno vhodný.

Agility

Dlouhosrstý vipet může být pro tento sport vhodný, nicméně výkonnost se mezi jednotlivými jedinci velmi různí. Výhodou oproti mnohým klasickým agilitním plemenům je, že nemají dlouhosrstí vipeti tendenci shazovat skočky. Navíc mohou v parkuru vykazovat značnou rychlost a přesnost. Nicméně pro pravé zapálení pro tento sport musí nejdřív sami usoudit, že je to baví.